Beach Dames veroveren bronzen medaille op het EK

De Nederlandse Beach Dames zijn derde geworden op het Europees Kampioenschap in Polen. In de wedstrijd om de bronzen medaille werd Kroatië met 2-0 verslagen. Dit is de eerste medaille in de geschiedenis voor de Nederlandse Beach Handball Dames. Dankzij deze prestatie heeft het team zich ook voor het eerst gekwalificeerd voor het WK Beach Handball 2020 in Italië.

De eerste set was een gemakkelijke prooi voor de ploeg van bondscoach Ronald Thijssen. Nederland schoot uit de startblokken. Dankzij goed aanvallend samenspel kwamen zij op een 9-0 voorsprong. De eerste Kroatische goal viel pas na drie en een halve minuut en zorgde voor een tussenstand van 9-2. Dankzij goed keeperswerk konden de dames de voorsprong uitbouwen en stond het halverwege 11-4 in het voordeel van Nederland. Kroatië was in deze set niet opgewassen tegen het sterke spel van Nederland waardoor de eerste set gewonnen werd met 23-14.

In de tweede set veroverde Nederland de beginworp. Met een mooie pirouette zette Amber van der Meij de eerste score op het scorebord. Kroatië kwam snel op gelijke hoogte (2-2). Na twee en een halve minuut spelen pakte Kroatië voor het eerst deze wedstrijd een voorsprong: 10-8. Deze werd uitgebouwd naar vier punten 14-10. Nederland gaf niet op en bleef knokken. Het lukt de dames om drie keer op rij te scoren met een twee-punter: 14-16. De achterstand was weggepoetst.

Door een aantal missers aan beide kanten bleef de set spannend en werd de wedstrijd pas in de laatste minuut beslist. Nederland scoorde twee keer via Anna Buter en Krista Mol en kwam 22-18 voor. Deze voorsprong werd niet meer weggegeven, Nederland won de tweede set met 22-20 en veroverde de eerste medaille ooit op een eindtoernooi.

“De meiden hebben een fantastische wedstrijd gespeeld en zich super hersteld na de wedstrijd van gisteren. Dit is een geweldige beloning voor het zeer sterke toernooi dat we hebben gespeeld”, vertelt bondscoach Ronald Thijssen trots.