Oranjeheren slepen knap gelijkspel uit het vuur tegen Slovenië

Het Nederlands Herenteam heeft een knap gelijkspel (29-29) uit het vuur gesleept tegen Slovenië. In Ormoz keek de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson lange tijd tegen een achterstand aan, maar wist het in de allerlaatste seconden op gelijke hoogte te komen. Zondag spelen de Oranjeheren het laatste oefenduel van deze trainingsstage. Eerder speelde ze tweemaal tegen Polen B. Met als resultaat 27-24 winst en 28-32 verlies.

Nederland begon niet scherp aan de wedstrijd en keek in no-time tegen een 3-0 achterstand aan. Niels Versteijnen tekende vanaf de hoek voor de eerste Nederlandse treffer. Slovenië profiteerde optimaal van man-meersituaties nadat Iso Sluijters en Rutger ten Velde een twee minuten tijdstraf hadden gekregen. De Slovenen liepen makkelijk uit naar 6-1.

De valse start kwamen de Oranjeheren moeilijk te boven. Het speelde slordig en de schade liep verder op tot 13-5. Via Ivo Steins en een break-out van Rutger ten Velde kwam Oranje twee goals terug. Slovenië bleef de bovenliggende partij. Aan Nederlandse zijde blonk Jasper Adams uit met rake afstandsschoten en Gerrie Eijlers met uitstekende reddingen. Ivo Steins en Kay Smits brachten de stand op 17-13. Een al dan niet terechte tijdstraf voor Kay Smits zorgde ervoor dat Slovenië de ruststand kon bepalen op 19-13.

Voor het rustsignaal was er door de waarnemers aangeven dat er nog een tijdstraf uitgedeeld diende te worden aan Oranje, waardoor ze even met vier veldspelers op het veld stonden.

In de tweede helft bleef het gat dat door Slovenië was geslagen lange tijd op zes goals staan. Jeffrey Boomhouwer bracht de stand op 21-15. De fysiek sterke Slovenen vonden twee keer het net. De Oranjeheren bleven knokken voor wat ze waard waren. Ze vochten zich als leeuwen terug van 23-15 naar 23-21 via goals van Alec Smit (2x), Samir Benghanem (2x) en Kay Smits (2x). Ondertussen hield Bart Ravensbergen zijn doel minuten lang schoon.

Het werd een echte wedstrijd. De Sloveense ploeg trakteerde het publiek op een mooie vlieger. Bij Oranje vond Kay Smits veelvuldig het net. De Oranjeheren slopen dichterbij na goals van Samir Benghanem en Jeffrey Boomhouwer: 27-26.

De scheidsrechters besloten dat Robin Schoenaker twee minuten op de bank plaats moest nemen na een overtreding. Slovenië benutte de extra ruimte op het veld en scoorde twee keer op rij. Met nog vijf minuten te spelen en een verschil van drie doelpunten leek het duel gespeeld.

De Oranjeheren bleven karakter tonen. Luc Steins reageerde razendsnel na de Sloveense treffer en scoorde voordat de dekking goed en wel klaarstond. Na een mooi uitgespeelde aanval was Alec Smit het volgende eindstation. De hoekspeler schoot feilloos raak.

Met minder dan een halve minuut op de klok en een 29-28 voorsprong had Slovenië het doel om de tijd vol te spelen. Er werd een aanvallende fout gemaakt. Op het moment dat Alec Smit de vrije bal wilde nemen dook Tilen Kodrin op hem. De scheidsrechters waren resoluut. Het betekende zijn derde twee minuten tijdstraf en dus een rode kaart. Daarnaast kreeg Nederland een penalty.

Jeffrey Boomhouwer had stalen zenuwen en schoot vanaf de zevenmeterstreep raak. Zo boekten de Oranjeheren een knap resultaat met het gelijke spel in Slovenië: 29-29.