Beach meiden en jongens U18 maken zich op voor EK

Beach meiden en jongens U18 maken zich op voor EK

Twee Nederlandse jeugdploegen reizen donderdag af naar Montenegro voor het EK Beach Handball. Het succesvolle damesteam van bondscoaches Harald Mulder en Serge Ter Horst mikt op revanche: het winnen van de finale.

Met EK-goud en, ongelukkig, zilver op het WK in 2017 is de schoorsteenmantel van Harald Mulder uit Amsterdam aardig versierd. “We willen dit weekend gewoon weer eerste worden”, verkondigt Mulder rustig. “Een jaar geleden zijn we met beide benen op de grond gezet. We hebben keihard getraind om Hongarije terug te pakken.”

In tropisch Mauritius koerste Jong Oranje af op de wereldtitel. Na een 1-0 voorsprong maakte Hongarije in de tweede set van de eindstrijd gelijk. Na het nemen van desastreuze shoot-outs zagen Mulder en consorten WK-goud aan de neus voorbij gaan. “Maar we zijn completer geworden. Zo zijn we meer met positiewissels gaan werken”, begint Mulder.

EK-selectie
“De ploeg is completer. Sterke speelsters als Jessie van de Ruit en Lieke van der Linden zijn we kwijt aan indoor, maar zijn vervangen door goede speelsters. De ploeg is gemiddeld iets ouder geworden”, legt Mulder uit. Grote verrassingen in de EK-selectie zijn doelvrouwen Iris Hoekenga (VZV) en Zoë Bron (VOC).

Selectie Oranje Dames U18:
Zoë Bron – VOC
Anna Buter – VZV
Marit Crajé – VOC
Marit van Ede – Aalsmeer
Zoë van Giersbergen – SEW
Iris Hoekenga – VZV
Lynn Klesser – VZV
Amber van der Meij – Zeeburg
Nyah Metz – VOC
Britt Stammes – VZV

Jong Oranje is ingedeeld in poule A. “We spelen tegen Oekraïne, Montenegro en Litouwen”, laat de bondscoach weten. “Ik denk dat het team zelfstandiger is geworden. Serge (Ter Horst, red.) en ik gaan steeds meer naar achteren. De speelsters sturen elkaar steeds vaker. Een goede ontwikkeling.”

Argentinië
Beach Handball is in opkomst. De zandtak staat op de Olympische agenda. De brigade van Harald Mulder doet in oktober mee aan de jeugd Olympische Spelen in Argentinië. Mulder: “Ja, dat is echt te gek. Op het aanstaande EK willen we pieken, maar op de Olympische Spelen willen we er nog meer staan. Op 6 oktober is de opening en daarna willen we na tien wedstrijden het goud omhoog houden.”

Dit weekend focust Jong Oranje, evenals de jongemannen van Nederland U18, op de Europese titel. Mulder hoopt dat zijn ploeg een nieuwe stap heeft gezet. “We steken er zoveel uren in met elkaar”, lacht hij tot slot. “Met de staff en de selectie werken we aan duidelijke doelen. En daarin zijn we best een beetje perfectionistisch.”

Mannen
De Oranjemannen onder achttien zijn in Oost-Europa gekoppeld aan groepsgenoten Spanje, Polen en Roemenië.

Selectie Oranje Heren U18:
Niko Blaauw – FIQAS/Aalsmeer
Leroy Smit – Oliveo
Boy van Eijk – Snelwiek
Ids Eussen – Sittardia
Glenn Moeliker – FIQAS/Aalsmeer
Felix Nass – Snelwiek
Christiano Olivacce – AJ Sports/Hellas
Jasper Ritzen – Sittardia
Jake Honig – DWS
Morris Kippers – Olympia Hengelo

Op vrijdag 29 juni gaat het jeugd EK Beach Handball van start.

Bron: Handbal Inside