Dames U17 slepen punt uit het vuur op het EK

De Dames U17 hebben een gelijkspel uit het vuur gesleept tegen Denemarken. De ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs stond met nog anderhalve minuut te spelen drie goals achter, maar wist op knappe wijze een punt te pakken. Morgen hebben de meiden een rustdag. Zondag spelen ze de laatste poulewedstrijd om 15:00 uur tegen Portugal.

Denemarken tekende voor de eerste treffer in de wedstrijd. Esma Staal zette daar een krachtig afstandsschot tegenover. In de beginfase waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Jette van Ingen schoot de 3-4 tegen de touwen. De Deense ploeg pakte het initiatief in de wedstrijd en scoorde makkelijk. Ze liepen uit naar: 4-8.

Nederland stelde orde op zaken en scoorde vier keer op rij via Roos Daleman (2x), Pipy Wolfs en Jette van Ingen. De wedstrijd ging tot 10-10 gelijk op. Denemarken had richting de rust een sterke fase en sloeg een gat van drie goals. Jessie van der Ruit wist vlak voor het rustsignaal nog het net te vinden met een afstandsschot. Zo zochten beide ploegen de kleedkamer op met de stand: 11-13.

In de tweede helft vloog Denemarken met twee goals uit de startblokken. Het verschil bleef lange tijd schommelen rond de vier doelpunten verschil. Met nog tien minuten te spelen was Denemarken uitgelopen naar een 18-24 voorsprong. De wedstrijd leek gespeeld, ware het niet dat Nederland de rug rechtte en bleef knokken voor een resultaat.

Bondscoach Ricardo Clarijs stuurde zijn ploeg het veld in met de opdracht om offensief te verdedigen. Dit wierp zijn vruchten af. Denemarken maakte meer technische fouten en Nederland kon in de snelle tegenaanval scoren. Vijf keer op rij vond Oranje het net via Rianne van Rijnsoever, Esma Staal, Amber Verbraeken (2x) en Lisa Vlug.

Het lukte net niet om de aansluitingstreffer te maken. Denemarken wist weer tot scoren te komen en met nog drie minuten te spelen stonden ze met 26-29 voor. Nederland liep tegen een tijdstraf aan. Het zag er niet rooskleurig uit voor Oranje, maar in ondertal wist Britt van Maarschalkerweerd cirkelloopster Fem Boeters te vinden. Ze rondde feilloos af.

Denemarken kreeg een vrije bal en speelde deze razendsnel naar een vrijstaande speelster. Ze kon zo doorlopen naar het doel. Met nog anderhalve minuut te spelen was de stand: 27-30. Denemarken moest de wedstrijd uitspelen met een speelster minder vanwege een tijdstraf. Nederland zette nog één keer alles op alles.

Fem Boeters kon op dezelfde manier scoren als Denemarken deed, dankzij het slim nemen van een vrije bal. Lisa Vlug schoot raak vanaf de rechterhoek. De Deense ploeg miste een open kans en zo mocht Nederland nog één keer aanvallen met nog twintig seconden op de klok. Het was Esma Staal die opstond en de één tegen één actie aanging. Ze knalde de bal laag in de touwen en bezorgde Nederland een kostbaar punt.