De Dames U17 veroveren plek in halve finale EYOF

De Dames U17 staan in de halve finale op het EYOF. Dankzij de winstpartij op Spanje, mag de ploeg vrijdag gaan strijden voor een plek in de finale. Zwitserland is om 12:30 uur de tegenstander.

De eerste minuten van de wedstrijd gingen gelijk op: 3-3. Spanje liep tegen een twee minuten tijdstraf aan en daar maakte Nederland slim gebruikt van. Met snelle goals en een bal over het hele veld in het lege doel liepen de Oranjemeiden uit naar 6-3.

Spanje wist één keer tussendoor het net te vinden. Nederland bleef gas geven en met name Kim Molenaar was op dreef. In korte tijd scoorde ze vier keer. De voorsprong werd vergroot naar 10-4.

Spanje liet het er niet bij zitten en knokte zich terug tot 11-8. Opnieuw stond Kim Molenaar op. Met twee snoeiharde schoten van afstand en een mooie break-out van Esma Staal stelde Nederland weer orde op zaken: 14-8. De marge van zes goals werd tot aan de rust vastgehouden. Bij een stand van 18-12 zochten beide ploegen de kleedkamer op.

In het begin van de tweede helft deed Jessie van de Ruit een duit in het zakje. Ze scoorde twee keer. Het spel golfde wat op en neer. Na tien minuten spelen bracht Rianne van Rijnsoever het verschil weer naar zes goals: 26-20. Er leek geen vuiltje aan de lucht.

Aanvallend raakte Nederland regelmatig het houtwerk of leed het balverlies. Spanje kroop dichter en dichterbij. De voorsprong verdampte en de Spaanse ploeg kwam op gelijk hoogte: 28-28. Met nog tien minuten te spelen kon de wedstrijd alle kanten op. Een bloedstollende fase brak aan. Het werd 29-29, 30-30, 31-31. Wie zou er aan het langste eind trekken?

Spanje wist het net te vinden en Nederland moest alle zeilen bijzetten om als winnaar van het veld te gaan. Esma Staal vond een gaatje en trok de stand weer gelijk: 32-32.

De Spaanse hoekspeelster schoot terwijl er al gefloten was en kreeg daardoor twee minuten. Nederland kon de aanval goed opzetten en vond de zeer trefzekere Rianne van Rijnsoever als eindstation. Ze schoot de bal gedecideerd binnen en bepaalde de eindstand op: 33-32.

Topscorer werd Kim Molenaar met maar liefst 9 treffers. Rianne van Rijnsoever vond 8 keer het net. Romé Steverink schoot 5 keer raak. Jessie van de Ruit maakte 4 goals, Esma Staal 3, Astrid Uitslag 1, Jette van Ingen 1, Lisa Vlug 1 en Pipy Wolfs 1.