Eerste verlies van Nederlands herenteam

Het Nederlands Herenteam heeft de eerste nederlaag geleden in de eerste kwalificatiefase voor het WK 2019 in Denemarken en Duitsland. Turkije was voor eigen publiek met 30-27 te sterk voor de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson.

Turkije heeft hierdoor halverwege de leiding in WK-kwalificatiegroep 5 overgenomen. Oranje kan de koppositie aanstaande zondag heroveren. Een overwinning op hetzelfde Turkije in Sittard is dan noodzakelijk.

Na overwinningen op Griekenland (29-20 in Rotterdam) en België (25-26 in Leuven) liep Nederland bij de eerste wedstrijd in het nieuwe jaar tegen verlies op. Voor het Nederlands Herenteam was de nederlaag in Aksaray het eerste verlies tegen Turkije sinds bijna achttien jaar. Op 16 januari 2000 verloor Oranje, ook tijdens een WK-kwalificatieduel, in Izmir met 29-21. Daarna werd Turkije zes keer op rij verslagen.

Vanaf de start keek Oranje in centraal Anatolië steeds tegen een achterstand aan. Ramazan Döne opende de score voor Turkije dat steeds een voorsprong had van één of twee doelpunten. Ramazan Döne bleek ook de grootste kwelgeest voor de Nederlandse handballers te zijn.

De schutter van Besiktas Mogaz HT maakte dit seizoen indruk in de VELUX EHF Champions League met gemiddeld bijna zes doelpunten per wedstrijd. De makkelijk scorende rechter opbouwer nam in de eerste dertig minuten de helft van de Turkse productie voor zijn rekening.

In Aksaray liet Nederland zich niet van de wijs brengen door de fanatieke en dolenthousiaste Turkse supporters. Oranje bleef in de buurt van de Turken en was in de laatste zes minuten voor de pauze enorm effectief.

Bij een 13-11 achterstand scoorde eerst Toon Leenders de aansluitingstreffer, waarna Bobby Schagen de gelijkmaker liet aantekenen. Het Nederlands Herenteam kwam hierna een periode in ondertal goed door. Bobby Schagen zorgde met een secuur schot voor de eerste voorsprong voor de bezoekers: 13-14.

Het rake schot daarna van Tim Remer betekende 13-15. Nadat de Turken terugkwamen tot op één doelpunt, bepaalde Joris Baart de ruststand op 14-16. Tussendoor was doelman Gerrie Eijlers van grote waarde met een reeks formidabele reddingen.

Na de hervatting ging het aanvankelijk nog goed. Nederland domineerde de beginfase en bepaalde in de eerste tien minuten het wedstrijdbeeld. Na een 18-21 voorsprong stokte de aanval echter en in een mum van tijd keek de ploeg na vier Turkse goals op rij tegen een achterstand aan: 22-21.

Joris Baart en Luc Steins zorgden nog voor een Nederlandse opleving maar de 22-23 tussenstand bleek de laatste Nederlandse voorsprong te zijn.

Nederland ging in de slotfase op jacht om met het oog op het doelsaldo en het eventueel onderling resultaat de nederlaag zo veel mogelijk te beperken. In plaats om met één doelpunt verschil te verliezen, moest het echter vlak voor tijd nog een treffer incasseren: 30-27.

De WK-kwalificatie wordt komende zondag vervolgd in Sittard. Nederland treft om 13.00 uur in Fitland XL opnieuw Turkije.

Turkije-Nederland (WK-kwalificatie, groep 5) 30-27 (14-16).