Fraaie zege van Nederlands Damesteam tegen Kroatië

Fraaie zege van Nederlands Damesteam tegen Kroatië

Het Nederlands Damesteam heeft de derde en laatste groepswedstrijd bij het EK in Frankrijk op overtuigende wijze met 34-23 van Kroatië gewonnen. Het is de eerste keer dat Oranje bij een Europees titeltoernooi alle poulewedstrijden weet te winnen.

Bondscoach Helle Thomsen had voor het duel Lynn Knippenborg als zestiende speelster toegevoegd. Zonder de meeste basisspeelsters begon Nederland aan het duel tegen Kroatië waar niets meer op het spel stond. Nederland was na twee overwinningen al zeker van de winst in groep C en Kroatië na evenveel nederlagen al uitgeschakeld.

Vier jaar geleden was er een identieke situatie tijdens het EK in Hongarije en Kroatië. Nederland was destijds ook al geplaatst voor de volgende ronde en Kroatië voor eigen publiek al uitgeschakeld. Nederland verloor in Varaždin met 31-27.

Een verliespartij zat er nu geen moment in. Oranje was zeer gemotiveerd en speelsters die tot nu toe weinig hadden gespeeld, wilden zich bewijzen. Nederland begon sterk en na doelpunten van Estavana Polman, Charris Rozemalen, Angela Malestein en Maura Visser was het al 4-0 voordat Larissa Kalaus de eerste tegentreffer scoorde. Het jeugdige Oranje domineerde het duel en Kroatië was op achtervolgen aangewezen. Delaila Amega en Merel Freriks kregen hun eerste speelminuten tijdens het EK.

Het grootste verschil in de eerste helft stond bij 10-5, 11-6 en 12-7 op het scorebord. Hierna verslapte het iets en kwam Kroatië terug tot 13-10. Merel Freriks en drie keer Laura van der Heijden zorgden vervolgens voor een comfortabele 17-10 voorsprong bij het rustsignaal.

Ook na de hervatting was Oranje heer en meester en liep het in snel tempo nog verder weg van de opponent. Bondscoach Helle Thomsen kon het zich zelfs permitteren om Debbie Bont, Lois Abbingh, Nycke Groot, Kelly Dulfer en Martine Smeets helemaal niet binnen de lijnen te brengen. Het Nederlands Damesteam liet het publiek wel genieten met fraaie acties. Bij het laatste fluitsignaal was het verschil maar liefst elf doelpunten: 34-23.

Delaila Amega scoorde maar liefst acht doelpunten uit negen schotpogingen. De talentvolle allround speelster werd na afloop door de organisatie uitgeroepen tot ‘beste speelster van de wedstrijd’. Merel Freriks schoot uiterst precies vanaf de cirkel met als resultaat vijf goals.

Het Nederlands Damesteam heeft  nu drie dagen rust en verhuist van Montbéliard naar Nancy. De eerstvolgende wedstrijd is komende zondag tegen de nummer één van groep D. Als Noorwegen later vanavond met drie doelpunten verschil of meer van Roemenië wint, dan is de Scandinavische titelverdediger de eerstvolgende tegenstander.

In de hoofdronde komt Oranje naast Noorwegen en Roemenië ook Duitsland tegen waar Henk Groener, de voormalige bondscoach van het Nederlands Damesteam, nu actief is.

De wedstrijd tegen nummer 1 van groep D wordt gespeeld op zondag 9 december om 18.00 uur. Deze wedstrijd is te zien via Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. De uitzending start om 17.30 uur met in de studio als gasten Danick Snelder en Bert Bouwer. Ailly Luciano staat bij Ziggo Sport verslaggever Marc Neven in Nancy. 

Montbéliard, 5 december 2018:
Kroatië-Nederland 23-34 (10-17)
Kroatië
: Ivana Kapitanović, Tea Pijević; Paula Posavec, Kistina Plahinek (2), Dora Krsnik (2), Stela Posavec (1), Dejana Milosavljević, Ana Turk (6), Larissa Kalaus (6), Katarina Ježić (1), Selena Milošević, Ivana Dežić (1), Ana Debelić, Marina Glavan (2), Valentina Blažević (2), Kristina Prkačin.
Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (4), Debbie Bont, Lois Abbingh, Lynn Knippenborg (4), Delaila Amega (8), Maura Visser (1), Nycke Groot, Kelly Dulfer, Merel Freriks (5), Martine Smeets, Charris Rozemalen (3), Angela Malestein (6), Estavana Polman (3).
Scheidsrechters: Karina Christiansen/Line Hesseldahl Hansen (Denemarken).
Strafminuten: 4’ – 4’ (Turk 2’, Ježić 2’ – Freriks 2’, Rozemalen 2’).
Strafworpen: 3/2 – 10/7.