Heren U18 redden het niet tegen Oostenrijk

Heren U18 redden het niet tegen Oostenrijk

Het is de Heren U18 niet gelukt koploper Oostenrijk te verrassen. Waar Oranje in de eerste helft nog goed meekwam met het thuisland liet het team van Edwin Kippers het in de tweede helft liggen. Morgen wordt er om 16.30 gespeeld tegen Slowakije dat een punt meer heeft dan Nederland.

Oranje opent de score via een penalty die wordt binnengeschoten door Niels Versteijnen. De offensieve dekking van Oostenrijk brengt Oranje wat van zijn stuk en in no time staat het 4-1. Edwin Kippers vraagt direct een time-out aan. Via 5-2 laat Oranje Oostenrijk niet weglopen en staat het 7-4 na een kwartier spelen.

Absolute uitblinker deze wedstrijd is doelman Michiel de Folter die Oranje in deze helft echt in de wedstrijd houdt. Mede door zijn optreden lukt het Oranje om via Niels Versteijnen vlak voor rust de aansluitende 11-10 te scoren. Oostenrijk maakt nog een doelpunt, ruststand 12-10 in het voordeel van het thuisland. Er is nog niets verloren en de ploeg van Edwin Kippers moet in de tweede helft aan de bak om in de wedstrijd te blijven.

In ondertal scoort cirkelloper Martijn Kleijkers de 12-11 in de tweede helft. Oostenrijk loopt uit en na zes minuten is het verschil vier. Na tien minuten staat er 16-13 op het scorebord maar Oranje blijft achter de feiten aanlopen. De offensieve dekking van het thuisland beperkt de aanvalsmogelijkheden van Nederland. Met nog een kwartier op de klok grijpt Oranje een time-out bij een fikse 21-14 achterstand.

Toppunt van de wedstrijd is een práchtige save van doelman Michiel de Folter die hierna de bal aan de overkant in leeg doel gooit. Ook in deze helft is hij belangrijk maar hij kan de wedstrijd voor Oranje niet redden. Met nog acht minuten te spelen scoort Oostenrijk de 23-16 en wordt het voor Nederland vrijwel onmogelijk om dit nog in te halen. Eindstand 27-18.

Niels Versteijnen werd met negen treffers voor de tweede keer dit toernooi verkozen tot speler van de wedstrijd: “Ik denk dat we in het begin van de wedstrijd te lief waren en dat we een beetje te bang waren om ze aan te pakken. Toen pakte Edwin een time-out en daarna ging het wel en wilden we vechten voor elke bal. Dan kom je terug en daarna gelijkwaardig denk ik tot aan de rust. Na de rust dan gaat het gelijk op maar slaat Oostenrijk weer een gat van een of twee doelpunten extra. Ik denk dat we het in het midden van de tweede helft weggegeven hebben door niet scherp te zijn. Daardoor kwam er een te groot gat wat we niet meer goed hebben kunnen maken”.

Keeper Michiel de Folter deelt die mening: “Je ziet maar net hoe belangrijk het is om niet te verslappen in de tweede helft”

Dinsdag 14 augustus neemt Oranje het op tegen Slowakije dat met 5 punten de tweede plek in de poule bezet. De wedstrijd start om 16.30 uur en is te zien op ehftv.com

Scores Nederland:
Niels Versteijnen 9, Dennis Vesters 3, Martijn Kleijkers 2, Michiel de Folter 1, Calvin van der Scheer 1, Noah van Wieringen 1.