Heren U18 winnen bronzen medaille op EHF Championship

De Heren U18 hebben een plek op het podium bemachtigd bij het EHF Championship. De ploeg van bondscoach Edwin Kippers versloeg Turkije in de strijd om de bronzen medaille. De Oranjemannen waren in de doelpuntrijke wedstrijd duidelijk de bovenliggende partij: 30-41.

De Heren U18 schoten uit de startblokken. Odirin Jerry zette het eerste doelpunt op het scorebord na een mooie passeerbeweging. De verdediging en keeper Michiel de Folter stonden als een huis. Het lukte de Turken zes minuten lang niet om te scoren. Aan de andere kant vond Oranje makkelijke het net. Niels Versteijnen onderschepte drie keer de bal en scoorde in de snelle break: 1-5.

Oranje bleef aanvallend zeer sterk spelen. Cirkelloper Lars Kooij werd goed gevonden en hij rondde elke bal genadeloos af. De Turken hadden geen antwoord op het razendsnelle spel van de Nederlandse jeugdploeg. De voorsprong werd met de minuut groter en groter. Na twintig minuten spelen stond het al 6-15.

De Turkse coach zocht naar oplossingen om de Nederlandse ploeg af te stoppen. Hij probeerde een offensievere dekking, maar dit leverde geen resultaat op. De formatie van Edwin Kippers is goed op elkaar ingespeeld en wist de vrije man steeds te vinden. Via Calvin van der Scheer en Martijn Kleijkers werd het verschil op tien gezet: 7-17. In de slotfase profiteerde de Turken van een tijdstraf en konden zo twee doelpunten inlopen naar 11-19. Dit werd niet de ruststand, want in de slotseconde joeg Lars Kooij de bal nog een keer tegen de touwen. Het rustsignaal klonk bij 11-20.

In de tweede helft ging Oranje door waar het gebleven was. Het recept bleef hetzelfde. De formatie van Kippers speelde snel. Het tempo in de wedstrijd lag erg hoog. De Turken konden daar redelijk in meegaan, waardoor de toeschouwers getrakteerd werden op een doelpunten festijn. In zestig minuten tijd werd er 71 keer gescoord. 30 keer door Turkije en 41 keer door Oranje.

De Heren U18 belonen het harde werken van de afgelopen twee weken met een mooie bronzen medaille. Keeper Michiel de Folter werd verkozen tot ‘man of the match’.