Heren U20 verslaan Slowakije met 32-26 en gaan spelen om plek 5

Na uitschakeling in de poulefase is de formatie van Edwin Kippers erop gebrand om de hoogst haalbare vijfde plek te pakken. De eerste stap hierin is gezet, Slowakije werd verslagen met 32-26. Morgen, zondag 29 juli om 15.00 uur neemt Oranje U20 het op tegen Turkije met als inzet de vijfde plek op het EHF Championship.

De eerste helft begint vrij rustig. Na vijf minuten scoort Oranje via Niels Versteijnen de 2-1. Na tien minuten spelen loopt Nederland vijf doelpunten uit via uitblinker Tim Claessens: 7-4. Slowakije moet veel moeite doen om door de Nederlandse dekking te breken en te scoren. Ze zetten een tandje bij en tien minuten voor rust komen zij terug tot 10-8. Hierdoor wordt Nederland weer wakker geschud en lopen ze via práchtige doelpunten van Ivar Stavast, Tim Claessens en Sybren Stijweg weer uit naar 13-8. Op slag van rust krijgt Oranje nog een penalty tegen die eenvoudig wordt gestopt door keeper Bram Kleijkers. Ruststand 17-10 in het voordeel van Oranje.

Scores van Tim Claessens en jarige job Sverre Jansen zetten Oranje binnen één minuut spelen in de tweede helft op een 19-10 voorsprong. In de vijfde minuut die volgen stopt ook keeper Peter Kwant een penalty en loopt Nederland uit naar 21-12. Vanaf dat moment wordt het spel van Oranje wat onrustiger en kan Slowakije langzaamaan dichterbij komen. Tien minuten voor tijd is het verschil teruggebracht naar vier doelpunten: 27-23, maar echt in gevaar komt de winst voor Nederland niet. In de 24e minuut wordt Bram Versteegden bestraft met een rode kaart (3*2 minuten), maar ook dit brengt Nederland niet meer van zijn stuk. Oranje verslaat Slowakije met 32-26 en gaat morgen om 15.00 uur strijden tegen Turkije om de vijfde plaats. Deze wedstrijd wordt live uitgezonden op ehftv.com.

Tom Jansen is tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië geblesseerd geraakt en kan helaas niet meer in actie komen dit toernooi.

Tim Claessens scoorde namens Nederland maar liefst 12 doelpunten uit 12 pogingen en mag zich voor de tweede maal dit toernooi man of the match noemen.

Sverre Jansen, die vandaag 19 kaarsjes uit mocht blazen: “In de eerste helft werd er prima gespeeld. Dekking stond stevig en in de aanval werd er goed uitgespeeld. Begin van de tweede helft werden een aantal techische fouten gemaakt waar slowakije goed gebruik van maakte. Nederland speelde de wedstrijd goed uit zonder dat slowakije nog dichtbij kwam”.

Sybren Stijweg: “Prima eerste helft neer gezet vanuit een goede en compacte dekking. Al met al een degelijke pot gespeeld”.