Nederland mag na winst op Estland nog hopen op EK

Na de 27-33 overwinning op Estland in de vijfde EK-kwalificatiewedstrijd mag het Nederlands Herenteam nog altijd hopen op deelname aan het Europees Kampioenschap 2020 in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. De derde plaats in EK-kwalificatiegroep 4 is zeker. Een positie bij de vier beste nummers drie van de acht kwalificatiegroepen behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Een overwinning komende zondag in Almere op het al geplaatste Letland is noodzakelijk. Daarbij is men ook afhankelijk van uitslagen van concurrenten in de andere kwalificatiegroepen.

Rechtstreekse kwalificatie voor het EK 2020 als nummer twee in de groep was na de 25-24 overwinning van Letland op Slovenië op woensdag niet meer mogelijk. Daardoor maakte het ook niet meer uit met hoeveel doelpunten verschil Nederland van Estland won. Voor de ranglijst van beste nummers drie tellen alleen de resultaten mee tegen de nummer één en twee in de groep.

De opdracht in Tallinn tegen Estland was winnen en met een goed gevoel richting Nederland terugkeren voor het allesbeslissende duel tegen Letland. In de multifunctionele Kalevi Spordihall mocht de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson zelfs met negen doelpunten verschil verliezen om zicht op de derde plek en kwalificatie te houden. Nederland had immers in oktober van vorig jaar met tien doelpunten verschil gewonnen en bij gelijk eindigen in de groep geeft het onderlinge resultaat de doorslag.

De winst voor het Nederlands Herenteam kwam echter geen moment in gevaar. Het was alweer de negende zege in elf wedstrijden tegen Estland. Luc Steins scoorde de eerste treffer voor Oranje en snel daarna zorgde Evert Kooijman met twee rake schoten voor een 0-3 voorsprong. Vervolgens breidde Nederland de voorsprong geleidelijk uit. De grootste voorsprong voor de pauze stond na achttien minuten op het scorebord: 5-11. In de laatste vijf minuten voor het rustsignaal zag Oranje de voorsprong echter slinken naar drie goals: 13-16.

In de tweede helft bleef de marge aanvankelijk vrijwel drie tot 17-20. Daarna kwam Nederland na treffers van Jorn Smits en Bobby Schagen voor het eerst na de pauze op een positieve marge van vijf. Zes doelpunten verschil was tien minuten voor het einde de grootste marge in Nederlands voordeel. Dit gebeurde in een periode waar Nederland secuur met de kansen omging en doelman Bart Ravensbergen, net als Gerrie Eijlers in de eerste helft, bekwaam het doel verdedigde. Zo scoorden in deze fase Alec Smit, Rutger ten Velde en Iso Sluijters (beiden twee keer). Evert Kooijman, Bobby Schagen, Jorn Smits en Alec Smit scoorden allen vier keer.

Estland-Nederland 27-33 (13-16).
Estland: Armis Priskus, Rasmus Ots; Markus Viitkar, Martin Johannson (1), Henri Sillaste, Sten Maasalu (1), Andris Celmins (6), Karl Toom (6), Alfred Timmo (2), Henri Hiiend (1), Karl Roosna (1), Jürgen Rooba (2), Kaspar Lees, Kristo Voika (6), Armi Pärt (1), Hendrik Varul.
Nederland: Bart Ravensbergen, Gerrie Eijlers; Evert Kooijman (4), Dani Baijens (1), Toon Leenders (1), Iso Sluijters (3), Luc Steins (3), Bobby Schagen (4), Ivo Steins, Robin Schoenaker, Kay Smits (1), Jorn Smits (4), Jeffrey Boomhouwer (3), Ephrahim Jerry (2), Alec Smit (4), Rutger ten Velde (3).

Scheidsrechters: Matan Lindenbaum/Dor Laron (Israël).
Strafminuten: 8’ – 12’ (Johannson 2’, Celmins 2’, Pärt 2’, Varul 2’ – Baijens 2’, Leenders 4’, Sluijters 2’, Schoenaker 2’, Jorn Smits 2’).