Nederlands Damesteam herstelt zich knap tegen China

Nederlands Damesteam herstelt zich knap tegen China

Met een 15-40 overwinning op China heeft het Nederlands Damesteam zich uitstekend hersteld van de nederlaag op de eerste dag van het WK in Duitsland. Oranje was een maatje te groot voor China dat bij de rust al tegen een 9-20 achterstand aankeek.

In tegenstelling tot een dag eerder tegen Zuid-Korea speelde het Nederlands Damesteam veel minder voorspelbaar en kwam er meer gevaar van de verschillende posities. Ook het niveau van de beide keepsters was tegen China een stuk hoger. De Chinese pogingen om tot scoren te komen, werden meestal verhinderd door sterk verdedigen en prima keeperswerk.

China kwam als tegenstander op het juiste moment na de nederlaag op de eerste speeldag van het WK in Duitsland. Twee jaar geleden werd op weg naar de tweede plaats bij het WK in Denemarken in de poulefase nog met 42-21 van deze tegenstander gewonnen in Næstved. Het werd nu een nog grotere uitslag. Het klassenverschil was enorm.

Alle combinaties die in de voorbereiding lukten, werden nu wel goed uitgevoerd. Bovendien werd er goed geschoten en bleef het balverlies beperkt.

De eerste vier aanvallen van Nederland waren succesvol. China produceerde het openingsdoelpunt. Daarna passeerden in razendsnel tempo Nycke Groot, Laura van der Heijden, opnieuw Nycke Groot en Angela Malestein de Chinese keepster: 1-4. Kelly Dulfer tekende voor de vijfde Nederlandse treffer in Leipzig.

Daarna stagneerde de doelpuntenregen, zonder dat China serieus dichterbij kwam. Keepster Tess Wester bleek weer een betrouwbare sluitpost. Na een kwartier had de enige keepster in de wereld die scoorde op een EK, WK en de Olympische Spelen al meer ballen gekeerd dan een dag eerder in de gehele wedstrijd.

Bij een 3-6 voorsprong haalde bondscoach Helle Thomsen haar ploeg bij elkaar en die time-out had direct resultaat. Oranje scoorde maar liefst acht keer op rij. Iedere minuut was het raak.

Estavana Polman liet haar eerste WK-doelpunt van 2017 registreren. Hierna was het Nycke Groot die de Chinese doelvrouwe verpulverde en nadat Estavana Polman opnieuw scoorde en Angela Malestein en Danick Snelder heel secuur schoten, was de voorsprong al opgelopen tot acht treffers.

Na 3-11 volgde het moment suprême van Angela Steenbakkers. De razendsnelle speelster miste eerst nog wel een open kans. In de volgende drie pogingen schoot ze loepzuiver en bracht de voorsprong op 3-14. Angela Malestein manifesteerde zich in de eerste dertig minuten met vijf doelpunten uit vijf pogingen.

Nederland speelde in de slotfase voor de pauze slordig. Daardoor stond bij het wisselsignaal ‘slechts’ een voordelige marge van elf treffers op het scorebord: 9-20.

De tweede helft begon Nederland matig. Yvette Broch en Nycke Groot scoorden prachtig maar Oranje kon niet verder weglopen van de tegenstander. Dit irriteerde Helle Thomsen en na enkele aanwijzingen liep het verschil snel op. Na gelukte doelpogingen van Laura van der Heijden, Martine Smeets, Debbie Bont en opnieuw Martin Smeets stond het 11-26.

In de slotfase denderde de Oranjetrein verder. Er volgden vloeiende acties en vrijwel ieder schot was raak. Charris Rozemalen tekende in de slotseconde voor de 15-40 eindstand.

Als de ploeg van bondscoach Helle Thomsen dinsdagmiddag om 15.30 uur van Kameroen wint, is een plaats in de achtste finale vrijwel een feit. In de dagen er na zal tegen Servië en Duitsland blijken op welke positie Oranje eindigt en wie de tegenstander wordt in de knock-out fase.

Het Nederlands Damesteam mag rekenen op een sterke tegenstander. De mogelijke tegenstanders Denemarken, Rusland, Brazilië en Montenegro behoren allemaal tot de top van de mondiale handbalwereld. Ook Japan is als opponent niet te onderschatten. Dat bewezen zij in Oldenburg door Brazilië op een gelijkspel te houden.

China-Nederland 15-40 (9-20).
China: Xiaohua Wang, Yurou Yang; Haixia Zhang, Chenchen Ban (1), Baogui Wei (1), Xiaoqing Li, Ru Qiao, Nana Wu (2), Yuanyuan Yu (1), Wen Si, Xiaomei Liu (6), Mengying Sun (3), Zhengwen Sha, Mengmeng Mo, Mengxue Zhou, Tingting Zhang (1).
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Angela Steenbakkers (5), Jessy Kramer, Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (4), Lois Abbingh, Danick Snelder (2), Lynn Knippenborg (2), Yvette Broch (3), Nycke Groot (4), Kelly Dulfer (2), Martine Smeets (2), Charris Rozemalen (3), Angela Malestein (5), Estavana Polman (5).
Scheidsrechters: Guro Røen/Kjersti Arntsen (Noorwegen).
Strafminuten: 4’ – 4’ (Yuanyuan 2’, Tingting 2’ – Snelder 4’).
Strafworpen: 6/3 – 0.