Nederlands Damesteam klopt Angola op weg naar EK

Nederlands Damesteam klopt Angola op weg naar EK

Het Nederlands Damesteam heeft de laatste wedstrijd voor het EK in Frankrijk met 32-29 gewonnen van Angola. De Afrikaanse kampioen speelde in het Eindhovense Indoor Sportcentrum bij vlagen verrassend maar kon Oranje niet verrassen.

Nycke Groot en Angela Malestein waren ziek en konden daardoor niet in actie komen tegen Angola. Inger Smits stond niet op het wedstrijdformulier. Zij behoort niet tot de definitieve selectie voor het EK.

Eerder werd al bekend dat bondscoach Helle Thomsen tijdens het EK niet kan beschikken over Danick Snelder. De aanvoerster moet de Europese titelstrijd missen vanwege aanhoudende rugklachten. Door de afwezigheid van Snelder is Jessy Kramer nu zeker van de definitieve selectie.

In het komende weekend selecteert Helle Thomsen naast de al aangewezen Lois Abbingh, Debbie Bont, Kelly Dulfer, Nycke Groot, Laura van der Heijden, Angela Malestein, Estavana Polman, Martine Smeets, Tess Wester en Jessy Kramer nog zes speelsters die deelnemen aan het EK. Maura Visser heeft zich nog niet aangesloten bij de trainingsstage van de ploeg op Papendal vanwege persoonlijke redenen.

Met de oefeninterland tegen Angola presenteerde het Nederlands Damesteam zich voor de laatste keer voor eigen publiek, voordat het afreist naar het Europees Kampioenschap in Frankrijk. Met Angola, de absolute nummer één van Afrika, kwam een sterke tegenstander naar Eindhoven. Zo nam de ploeg sinds 1996 deel aan alle Olympische Spelen. Op het WK zorgde Angola in het verleden regelmatig voor een verrassing. In de afgelopen jaren werden er overwinningen geboekt op toplanden als Hongarije, Kroatië, Frankrijk, Zuid-Korea en Duitsland.

Ruim een week voor de start van de Europese titelstrijd liet de ploeg van bondscoach Helle Thomsen de Nederlandse handballiefhebbers bij vlagen genieten en kan het met een goed gevoel afreizen naar Montbéliard waar Nederland de groepswedstrijden speelt.

Estavana Polman opende in de eerste minuut de score maar daarna keek Oranje tegen een achterstand aan. Pas bij 8-7 stond Nederland weer aan de goede kant van de score. Estavana Polman bracht Nederland eerst naast de Afrikaanse ploeg en vervolgens op voorsprong. Debbie Bont en Nikita van der Vliet zorgden gezamenlijk voor 10-7.

Na een tegentreffer van Albertina Cruz Kassoma, een zeer opvallende verschijning aan de cirkel, brachten Kelly Dulfer en Lois Abbingh Nederland op 12-8. Dit was de grootste voorsprong voor de pauze. In de slotfase kwam Angola nog terug tot één doelpunt. In de slotfase zorgden Charris Rozemalen en Merel Freriks voor een iets grotere marge.

Na de hervatting lag het initiatief steeds bij het Nederlands Damesteam. Tien minuten voor het einde was het verschil echter minimaal: 25-24. Doelpunten van Charris Rozemalen en twee keer Dione Housheer zorgden voor een verschil van drie en deze marge stond ook aan het einde op het scorebord: 32-29.

Het Nederlands Damesteam neemt na 1998, 2002, 2006, 2010, 2014 en 2016 voor de zevende keer deel aan het EK. Op zaterdag 1 december is Hongarije om 15.00 uur in Montbéliard de eerste tegenstander.

Nederland-Angola 32-29 (16-14)
Nederland:
 Jasmina Janković, Rinka Duijndam, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (3), Lois Abbingh (3), Larissa Nüsser, Lynn Knippenborg, Delaila Amega (2), Kelly Dulfer (3), Merel Freriks (2), Martine Smeets (1), Charris Rozemalen (2), Dione Housheer (5), Nikita van der Vliet (3), Estavana Polman (5).
Angola: Helena Sousa, Cristina Direlto Branco, Teresa Almeida; Vilma Nenganga (1), Joana Costa (1), Claudete Jose (1), Elizabeth Cailo, Helena Paulo (7), Albertina Cruz Kassoma (8), Suzete A. Cazanga (1), Azenalde Danila Carlos (3), Wuta Dombaxi, Magda Alfredo Cazanga (5), Liliana Venancio, Janete Viegas Santos (2), Isabel Evelize W. Guialo.
Scheidsrechters: William Weijmans/Rick Wolbertus (Nederland).
Strafminuten: 4’ – 10’ (Kramer 2’, Van der Vliet 2’ – Costa 2’, Cruz Kassoma 4’, Danila Carlos 2’, Alfredo Cazanga 2’).
Strafworpen: 5/4 – 1/1.

Programma EK:
Zaterdag 1 december 2018, 15.00 uur in Montbéliard: Hongarije-Nederland.
Maandag 3 december 2018, 21.00 uur in Montbéliard: Spanje-Nederland.
Woensdag 5 december 2018, 18.00 uur in Montbéliard: Kroatië-Nederland.
Vrijdag 7 tot en met woensdag 12 december 2018 in Nancy: Drie wedstrijden in de hoofdronde (speeldata afhankelijk van rangschikking in groep).
Vrijdag 14 december 2018 in Parijs: Halve finale en wedstrijd om plaats vijf en zes.
Zondag 16 december 2018 in Parijs: Wedstrijd om derde plaats en finale.

Indeling groepsfase:
Groep A, Nantes:
 Denemarken, Servië, Zweden, Polen.
Groep B, Nancy: Frankrijk, Montenegro, Rusland, Slovenië.
Groep C, Montbéliard: Hongarije, Spanje, Nederland, Kroatië.
Groep D, Brest: Noorwegen, Roemenië, Duitsland, Tsjechië.