Nederlands Damesteam nipt onderuit tegen Duitsland

Het Nederlands Damesteam heeft de tweede oefeninterland tegen Duitsland verloren. Na de 29-26 overwinning op zaterdag in Groningen werd het nu 29-28 voor Duitsland. Het werd opnieuw een duel met veel spektakel.

Oranje speelde voor de derde keer een interland in Oldenburg. Beide eerdere ontmoetingen leverden ook een nederlaag op. In 1984 ging Oranje onder leiding van George van Noesel met 17-10 onderuit. Op 31 mei 2015 verloor Nederland met Henk Groener, de huidige Duitse bondscoach, met 31-29.

In de Grosse EWE Arena voelde het voor het Nederlands Damesteam als een thuiswedstrijd. Honderden Oranjesupporters waren uren onderweg geweest om het Nederlands Damesteam in actie te zien en zorgden voor een grote steun en goede sfeer.

De ploeg van de nieuwe Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade gaf in Oldenburg ook de talenten de kans. In de eerste tien minuten was Oranje gelijkwaardig aan Duitsland. In de openingsfase toonde Dionne Visser direct al haar kwaliteiten. De debutant scoorde op fraaie wijze 5-4 achter de Duitse keepster Dinah Eckerle. Tot de pauze herhaalde ze dit nog twee keer.

Het Nederlands Damesteam liep voor de pauze steeds achter de feiten aan. Duitsland scoorde relatief gemakkelijk via de snelle tegenaanval en vooral Xenia Smits en Alicia Stolle gingen zorgvuldig met de mogelijkheden om. Het gevolg was een 19-12 achterstand bij de rust. Het had nog erger gekund als keepster Tess Wester niet drie Duitse strafworpen onschadelijk had gemaakt.

Oranje was niet onder de indruk en toonde een geweldige wedstrijdmentaliteit zoals ze dat in het verleden eerder deden in moeilijke situaties. De formatie van Emmanuel Mayonnade kwam puntje voor puntje dichterbij en maakte er weer een echte wedstrijd van.

In de beginfase van de tweede helft was Estavana Polman weer enorm belangrijk. De opbouwspeelster scoorde vijf van de zes eerste doelpunten in de tweede helft en hield Oranje in de race: 24-18. Daarna speelde Nederland steeds beter en kwam steeds dichterbij. Tess Wester stopte vrijwel alles en na weer een aantal fraaie doelpunten van vooral Estavana Polman kwam Oranje tot op één doelpunt: 26-25.

In de enorm spannende slotfase bracht Martine Smeets Oranje met een prachtige actie voor het eerst in de wedstrijd op gelijke hoogte: 28-28. In de volgende aanval kwam Duitsland weer op voorsprong. Nederland kreeg in het restant van de speeltijd nog een grote kans op een gelijkspel. Lois Abbingh miste echter drie seconden voor tijd in vrije scoringspositie waardoor het net geen verdiend gelijkspel werd: 29-28.

Estavana Polman was het meest trefzeker. Net als een dag eerder scoorde de opbouwspeelster van Team Esbjerg tien keer. Lynn Knippenborg speelde in Oldenburg haar honderdste interland. De opbouwspeelster uit de Achterhoek debuteerde in Oranje op 22 november 2012 tijdens de Turchin Cup in het Oekraïnse Kyiv.

,,Het was geen goede wedstrijd van ons’’, zei bondscoach Emmanuel Mayonnade na afloop. ,,In de eerste helft verloren we alle onderlinge duels. In de tweede helft hebben we een aantal dingen veranderd en ging het beter. Het was voor mij een nuttige week om met het team te trainen en de speelsters in actie te zien’’.