Nederlands Damesteam start het WK met verlies

Nederlands Damesteam start het WK met verlies

Het Nederlands Damesteam is het WK in Duitsland begonnen met een 24-22 nederlaag tegen Zuid-Korea. Halverwege keek de ploeg van bondscoach Helle Thomsen al tegen een 14-11 achterstand aan. Nederland speelde te wisselvallig. Mooie, flitsende acties werden afgewisseld met onnodige missers.

Voor het Nederlands Damesteam is Zuid-Korea samen met titelverdediger Noorwegen een van de lastigste tegenstanders van de laatste jaren. Beide teams speelden eerder twaalf keer tegen elkaar en slechts één keer won Oranje.

Dat was twaalf jaar geleden tijdens het WK in Rusland waar Oranje vijfde werd, op dat moment de beste prestatie ooit. In Sint Petersburg won de ploeg van Sjors Röttger met 29-26.

Daarna speelde Nederland nog drie competitieve wedstrijden tegen de Aziatische kampioen. In het Braziliaanse Barueri werd in 2011 tijdens het WK met 38-26 verloren, net als twee jaar later in Belgrado waar het verschil slechts drie doelpunten was: 29-26. Bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro bleven beide landen in de groepsfase in een doelpuntrijk duel in evenwicht: 32-32.

Ook deze keer bleek Zuid-Korea weer een taaie tegenstander. In Arena Leipzig was de beginfase voor Oranje. Debbie Bont verzorgde de openingstreffer en snel daarna verzilverden Nycke Groot en Yvette Broch hun mogelijkheden. De eerste treffer van de avond van Lois Abbingh betekende haar vijfhonderdste interlandtreffer in het shirt van Oranje.

Tot tien minuten voor het rustsignaal bleef het initiatief bij de ploeg van bondscoach Helle Thomsen. Na de 7-8 en 7-9 van Debbie Bont en Charris Rozemalen stokte de productie en kwam Zuid-Korea na vier treffers op rij langszij. Martine Smeets zorgde nog voor de aanslutiingstreffer (11-10) maar na weer drie Aziatische doelpunten was de achterstand opgelopen tot 14-10. Lois Abbingh tekende voor de 14-11 ruststand.

Na de hervatting bleef het Nederlands Damesteam aanvankelijk tegen een achterstand aanhikken. Na 17-13 zorgde vooral Lois Abbingh voor een ommekeer. De opbouwspeelster zorgde met vier treffers op rij voor een gelijke stand. Na een doelpunt van Yvette Broch en opnieuw Lois Abbingh kwam Nederland zelfs met twee goals voor: 17-19.

In de slotfase ging het toch mis. De Zuid-Koreaansen scoorden vrij gemakkelijk en Nederland ontbrak het aan scherpte om de Zuid-Koreanen verder onder druk te zetten. Oranje leunde te veel op de aanvallende impulsen van Lois Abbingh. Samen met Yvette Broch verzorgde ze tot vijf minuten voor het einde de volledige productie na de pauze.

Er gloorde toch een sprankje hoop nadat Nycke Groot en Lois Abbingh Nederland tot één doelpunt terugbrachten: 22-21. Lee Migyeong zorgde er met twee rake doelpogingen voor dat de zege van Zuid-Korea niet in gevaar kwam.

Zuid-Korea-Nederland 24-22 (14-11).
Zuid-Korea:
 Ju Hui Hui, Park Saeyoung; Kim Seonhwa (2), Jo Harang, Song Hyesoo, Ryu Eun Hee (5), Choi Sumin (4), Sim Haein (2), Kim Hee Jin, Kang Eunhye (6), Song Jieun, Song Jiyoung, Lee Migyeong (4), Gwon Han Na (1), Gim Boeun, Yu Sojeong.
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Angela Steenbakkers, Jessy Kramer, Laura van der Heijden, Debbie Bont (3), Lois Abbingh (11), Danick Snelder, Lynn Knippenborg, Yvette Broch (3), Nycke Groot (3), Kelly Dulfer, Martine Smeets (1), Charris Rozemalen (1), Angela Malestein, Estavana Polman.
Scheidsrechters:
 Ignacio García/Andreu Marín Lorente (Spanje).
Strafminuten:
 2’ – 6’ (Kang 2’ – Broch 2’, Dulfer 2’, Rozemalen 2’).
Strafworpen:
 3/3 – 1/1.