Nederlands Damesteam verliest in eigen huis van Hongarije

Nederlands Damesteam verliest in eigen huis van Hongarije

Het Nederlands Damesteam moet nog twee maanden wachten voor het zich officieel kan plaatsen voor het EK eind dit jaar in Frankrijk. Oranje had aan een gelijkspel tegen Hongarije voldoende, maar kwam in de slotfase net tekort: 22-23. Nederland en Hongarije hebben nu beiden zes punten uit vier wedstrijden. Wit-Rusland volgt op twee punten. De nummers één en twee kwalificeren zich voor de Europese titelstrijd. De beste nummer drie uit de zeven groepen gaat ook naar Frankrijk.

Nog nooit kwamen er zoveel mensen kijken naar een handbalwedstrijd in Nederland. Met 6000 enthousiaste handballiefhebbers in het Indoor Sportcentrum Eindhoven werd er een nieuw toeschouwersrecord gebroken. Binnen een dag waren alle toegangsbewijzen verkocht.

Niet eerder won het Nederlands Damesteam twee keer achter elkaar van Hongarije. Na de winst eerder in de week in het Hongaarse Győr kon de ploeg van bondscoach Helle Thomsen hier helaas geen vervolg aan geven. Door het verlies wacht Oranje nog altijd op de eerste winst tegen Hongarije op Nederlandse bodem. Bij veertien eerdere onderlinge duels sinds 1970 gingen de Hongaren er ook steeds met de overwinning vandoor.

Inmiddels is er wel veel veranderd en behoren de Oranjedames tot de wereldtop. Samen met Noorwegen is Oranje het enige land dat bij de laatste vier titeltoernooien steeds de halve finale haalde. Die EK- of WK-vorm liet Oranje nu niet zien. De ploeg creëerde voldoende kansen maar liet er helaas veel onbenut.

Het Nederlands Damesteam speelde in dezelfde samenstelling als afgelopen donderdag. Bij Hongarije waren met Bernadett Bódi en Zsuzsanna Tomori de twee meest ervaren speelsters in de selectie vervangen. Éva Kiss bleek in het Hongaarse doel een grote plaag te zijn voor de Nederlandse handbalsters. Meer dan tien vrije kansen werden door de Hongaarse keepster onschadelijk gemaakt.

In een fantastische sfeer in het Indoor Sportcentrum waren Nederland en Hongarije goed aan elkaar gewaagd. Het verschil tussen beide landen was nooit meer dan twee doelpunten. Angela Malestein en Nycke Groot brachten Oranje op een 2-0 voorsprong waarna Hongarije drie keer op rij scoorde.

Lois Abbingh zorgde met haar tweede en derde doelpunt voor een nieuwe voorsprong: 6-5. Vervolgens keek Nederland toch weer tegen een achterstand aan. Alleen bij 7-6 (Yvette Broch), 10-9 (Nycke Groot) had Oranje een voorsprong voor de pauze. Martine Smeets zorgde er vlak voor het wisselsignaal voor dat Nederland niet met een achterstand ging pauzeren: 12-12.

Direct na de hervatting bracht Sanne van Olphen Oranje wederom op voorsprong en ook na de 14-13 van Martine Smeets zag het er rooskleurig uit. Daarna liep het Nederlands Damesteam voornamelijk achter de feiten aan. Vele open kansen werden gemist en zelfs vier strafworpen bleven onbenut. Na Laura van der Heijden haar tweede goal van de dag leek alles toch nog de goede kant op te vallen voor Oranje: 21-20.

In de slotfase ging het toch nog mis. Hongarije boog de achterstand met drie treffers op rij naar 21-23. In de laatste minuut zorgde Nycke Groot weer voor hoop en heel even leek Nederland op gelijke hoogte te komen. De treffer van Lois Abbingh zes seconden voor tijd werd echter door de scheidsrechters geannuleerd vanwege een vermeende sperfout van Danick Snelder.

Op donderdag 31 mei spelen de Oranjedames in Minsk het volgende duel in de EK-kwalificatie tegen Wit-Rusland. Twee dagen later, op zaterdag 2 juni in Almere, volgt het laatste duel tegen Kosovo. De kaartverkoop voor deze wedstrijd start op maandag 9 april. Daarnaast kunnen fans vanaf deze datum tickets kopen voor de Fandag op 3 juni in Almere via https://www.handbal.nl/oranje/kaarten-bestellen/.

Nederland-Hongarije 22-23 (12-12).

Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Angela Steenbakkers, Laura van der Heijden (2), Debbie Bont, Lois Abbingh (8), Sanne van Olphen (1), Danick Snelder, Lynn Knippenborg, Inger Smits, Yvette Broch (1), Delaila Amega, Nycke Groot (6), Kelly Dulfer, Martine Smeets (3), Angela Malestein (1).
Hongarije: Blanka Biró, Éva Kiss, Kinga Janjurik; Nadine Schatzl (1), Anikó Kovacsics (6), Anett Kisfaludy, Alexa Szederke Sirián (1), Dóra Hornyák (1), Anna Kovács (2), Noémi Háfra (5), Dorottya Faluvegi, Szidónia Puhalák (2), Viktória Lukács (4), Laura Szabó (1), Szabina Karnik, Gabriella Tóth.
Scheidsrechters: Charlotte Bonaventura/Julie Bonaventura (Frankrijk).
Strafminuten: 8’ – 10’ (Abbingh 2’, Snelder 2’, Broch 2’, Dulfer 2’– Hornyák 4’, Háfra  2’, Lukács 2’, Szabó 2’).

Strafworpen: 6/2 – 4/3.

Uitslagen speelronde 4:
Wit-Rusland-Kosovo 41-18 (21-9)
Nederland-Hongarije 22-23 (12-12)

Stand EK-kwalificatiegroep 7:
1. Nederland 4-6 (114-74) +40
2. Hongarije 4-6 (103-71) +32

3. Wit-Rusland 4-4 (111-98) +13
4. Kosovo 4-0 (64-149) -85

Programma woensdag 30 mei 2018:
18.00 uur, Pristina: Kosovo-Hongarije

Donderdag 31 mei 2018:
19.00 uur, Minsk: Wit-Rusland-Nederland

Zaterdag 2 juni 2018:
16.00 uur, Almere: Nederland-Kosovo
16.30 uur, Kecskemét: Hongarije-Wit-Rusland