Nederlands Herenteam op miraculeuze wijze voor het eerst naar EK
Het Nederlands Herenteam heeft zich door een 25-21 zege op Letland op miraculeuze wijze voor de eerste maal geplaatst voor het Europees Kampioenschap volgend jaar in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. Het is pas het tweede eindtoernooi voor Oranje sinds het debuut bij het WK in 1961 waar Nederland na twee dagen en evenveel nederlagen tegen thuisland Duitsland (33-7) en Frankrijk (21-11) weer snel thuis was.
De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson mocht na de 27-33 overwinning op Estland afgelopen donderdag nog hopen op deelname aan het EK maar wist dat het de kwalificatie niet meer in eigen hand had. Een positie bij de beste vier nummers drie van de acht kwalificatiegroepen behoorde nog tot de mogelijkheden. Een overwinning op het al geplaatste Letland was noodzakelijk en daarbij was men ook afhankelijk van uitslagen van concurrenten in de andere kwalificatiegroepen.
Na een aantal tegenslagen in het verleden viel nu alles de goede kant op. De zege op Letland was geweldig, de sfeer in Topsportcentrum Almere was fantastisch maar toch wist men niet of dit voldoende was voor kwalificatie voor het EK. De rekenmeesters van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) hielden de resultaten van de andere wedstrijden goed in de gaten en vrij snel na het eindsignaal van de Poolse scheidsrechters Bartosz Leszczynski en Marcin Piechota kon de speaker het goede nieuws van Nederlandse deelname aan het EK wereldkundig maken en ontstond er een enorm feest op de speelvloer en bij de toeschouwers.
Door de 27-23 overwinning van Noord Macedonië op Griekenland en de 27-21 zege van Montenegro tegen Oekraïne eindigde het Nederlands Herenteam achter Bosnië en Herzegovina en Servië als nummer drie op de ranglijst van beste nummers drie waarvan er vier landen een ticket voor het EK verdienden. Voor de ranglijst van beste nummers drie tellen alleen de resultaten mee tegen de nummer één en twee in de groep.
Het Nederlands Herenteam kreeg de zege niet cadeau en moest hard knokken voor een goed resultaat. Bij het rustsignaal had Oranje een 13-11 voorsprong en dat leek op dat moment met de tussenstanden bij de andere wedstrijden nog niet voldoende. Direct na de hervatting liep Nederland door treffers van Luc Steins en Evert Kooijman uit naar 15-11. Na een mindere periode van Nederland verdween die voorsprong weer razendsnel en bij 16-16 was het weer enorm spannend.
Tot 17-18 ging het gelijk op waarna de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson door goals van Evert Kooijman, Jeffrey Boomhouwer en Kay Smits wederom het initiatief nam: 20-18. In de slotfase liep de voorsprong verder op en kwam de zege niet in gevaar. Nederland had zijn plicht gedaan maar moest de resultaten van de andere wedstrijden afwachten. Al snel werd dus duidelijk dat dit voor Nederland zeer gunstig uitpakte.
In de rust van Nederland-Letland werd afscheid genomen van Léon van Schie. De handbalinternational (55 interlands, 105 doelpunten) speelde op 18 juni 2017 in Veszprém zijn laatste interland tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije: 35-30. Van Schie debuteerde voor het Nederlands Herenteam op 31 oktober 2009 in Rotterdam tijdens de met 25-27 verloren oefeninterland tegen Wit-Rusland.
De loting voor het EK heeft plaats op vrijdag 28 juni 2019 in Erste Bank Campus in Wenen. Nederland is ingedeeld in pot 4. Een aantal landen weten nu al waar ze de groepswedstrijden spelen. Zo speelt Kroatië in Graz (groep A), Oostenrijk in Wenen (groep B), Duitsland (groep C) en Noorwegen (groep D) in Trondheim, Denemarken in Malmö (groep E) en Zweden in Göteborg (groep F). De lotingceremonie start om 18.45 uur in de Oostenrijkse hoofdstad.
Nederland-Letland 25-21 (13-11).
Nederland: Bart Ravensbergen, Gerrie Eijlers; Evert Kooijman (3), Dani Baijens (1), Toon Leenders (2), Iso Sluijters (2), Luc Steins (4), Bobby Schagen (4), Ivo Steins, Robin Schoenaker, Kay Smits (2), Jorn Smits, Jeffrey Boomhouwer (2), Ephrahim Jerry (3), Alec Smit (2), Rutger ten Velde.
Letland: Raitis Purins, Arturs Kugis; Guntis Pilpuks, Maris Versakovs (5), Uvis Strazdins, Aivis Jurdzs (3), Emils Kurzemnieks, Dainis Kristopans (2), Andis Ermanis (1), Arturs Meiksans, Ingars Dude (4), Girts Lilienfelds (1), Egils Politers (4), Evars Klesniks, Rihards Leja (1), Austris Tuminskis.
Scheidsrechters: Bartosz Leszczynski/Marcin Piechota (Polen).
Strafminuten: 6’ – 8’ (Leenders 2’, Schoenaker 4’ – Strazdins 2’, Jurdzs 2’, Dude 2’, Tuminskis 2’).
Strafworpen: 3/3 – 2/1.
Eindstand EK-kwalificatiegroep 4:
1. Slovenië 6-10 (171-143)
2. Letland 6-8 (150-143)
3. Nederland 6-6 (167-159)
4. Estland 6-0 (142-185)