Oranje in Argentijns zand op jacht naar Olympische titel

Oranje in Argentijns zand op jacht naar Olympische titel

Op maandag start een jeugdige damesploeg van Nederland in het zand van Argentinië de weg naar Olympisch eremetaal. De nationale Beach Handball-ploeg van coaches Harald Mulder en Serge ter Horst won de afgelopen jaren een hoop prijzen op eindtoernooien en komt als onderdeel van TeamNL de aankomende weken uit op de Youth Olympic Games (YOG) in Zuid-Amerika. 

Nederland opent het Olympisch toernooi, waar sporters onder de achttien jaar aan deelnemen, op maandag. Poulegenoten Paraguay en Hong Kong zijn de eerste tegenstanders. “Er staat echt een ploeg die wat kan”, weet bondscoach Harald Mulder zeker. In 2016 werd de lichting in Portugal Europees kampioen. Daarna volgde WK-zilver in 2017 en afgelopen lente eindigde Oranje op de tweede plaats op het EK in Montenegro. “Dit is het podium om het te laten zien. Ik voel veel energie.”

Het afgelopen jaar werkte de nationale jeugdploeg hard om in Argentinië goed voor de dag te komen. “We hebben veel in huis en de groep wil hard werken. Maar soms moet je een klein beetje mazzel hebben”, weet Mulder. Zo ging op het wereldkampioenschap in 2017, dat in Mauritius werd gehouden, de finale na het nemen van shoot-outs verloren. “Veel heb je in eigen hand, maar het moet ook een beetje meezitten. Ik reken ons tot een van de vijf favorieten voor de Olympische titel.”

Lynn Klesser is een van de kartrekkers van de nationale jeugdploeg van Nederland. In de zaal komt de 17-jarige speelster van VZV uit ’t Veld uit in de landelijke jeugddivisie. “Ik vind Beach Handball stiekem leuker”, verklapt Klesser. Op de afgelopen eindtoernooien ontpopte ze zich tot een van de topschutters van Oranje. “En zo’n Olympisch toernooi is natuurlijk helemaal vet. We zijn als groep erg gegroeid. Omdat we op de afgelopen toernooien steeds tweede werden zijn we extra gebrand.” 

Ook Mulder staat te popelen. “In onze poule gaan we, denk ik, met thuisland Argentinië uitmaken wie eerste in de groep wordt. In de hoofdfase moeten we uitkijken voor Rusland, Kroatië en natuurlijk Hongarije”, doet de bondscoach een voorspelling. Laatstgenoemd land was zowel op het eindtoernooi in 2017 als 2018 Nederland in de eindstrijd te slim af. “We gaan er onbevangen in. We hebben niets te verliezen. Wij zijn niet de verdedigend kampioen.” 

Op maandag 8 oktober gaat het YOG in Argentinië van start. Tot en met woensdag speelt Nederland vijf duels in poule B. Het programma ziet er als volgt uit (Nederlandse tijden):

Maandag 8 oktober
15:00 uur Nederland – Paraguay
19:30 uur Hong Kong – Nederland 

Dinsdag 9 oktober
17:30 uur Nederland – Turkije
22:00 uur Venezuela – Nederland

Woensdag 10 oktober 
15:00 uur Nederland – Argentinië