Pittige loting voor Nederlands Herenteam

Pittige loting voor Nederlands Herenteam

Oranje in groep met Spanje, Duitsland en Letland

Het Nederlands Herenteam speelt bij het EK volgend jaar in een groep met titelverdediger Spanje, Duitsland en Letland. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson speelt alle poulewedstrijden in het Noorse Trondheim. Dat wees de loting vanavond in Erste Bank Campus in Wenen uit. De Oranjesupporters moesten lang wachten op hun tegenstanders. Nederland kwam als laatste land uit de koker.

Nederland plaatste zich twee weken geleden op de laatste speeldag van de kwalificatiefase voor het eerst voor een Europees Kampioenschap. In 1961 was Oranje voor het laatst aanwezig bij een titeltoernooi tijdens het WK in West-Duitsland.

Het Nederlands Herenteam krijgt met tegenstanders van formaat te maken. Spanje (2018 in Kroatië) en Duitsland (2016 in Polen) zijn de winnaars van de laatste twee edities. Nederland speelde op 21 juni 2009 voor het laatst tegen Spanje. In het Spaanse Pontevedra werd de EK-kwalificatiewedstrijd onder leiding van Harry Weerman eervol met 32-29 verloren.

Ook met Harry Weerman op de bank werd voor het laatst tegen Duitsland gespeeld. Op 20 juni 1993 verloor Oranje de EK-kwalificatiewedstrijd in Solingen met 18-12. Twee dagen eerder was Nederland nog dicht bij een stunt. In Sittard werd nipt met 17-18 verloren. Letland was tegenstander van Nederland in de kwalificatie voor dit EK. De uitwedstrijd werd met 29-25 verloren, thuis was er een 25-21 zege.

Het EK wordt volgend jaar van 9 tot en met 26 januari voor de veertiende keer gehouden en zal voor de eerste maal worden georganiseerd door drie landen, Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. Met 24 deelnemende teams zal dit het grootste EK ooit zijn. De speelplaatsen zijn Göteborg (voorronde), Malmö (voorronde en hoofdronde) en Stockholm (finaleweekend in Tele2 Arena met 35.000 toeschouwers) in Zweden; Graz (voorronde) en Wenen (voorronde en hoofdronde) in Oostenrijk en Trondheim (twee voorrondegroepen) in Noorwegen. Alleen de nummers één en twee van elke poule gaan naar de hoofdronde.

Loting EK:
Groep A (Graz, Oostenrijk): Kroatië, Wit-Rusland, Montenegro, Servië.
Groep B (Wenen, Oostenrijk): Tsjechië, Noord Macedonië, Oostenrijk, Oekraïne.
Groep C (Trondheim, Noorwegen): Spanje, Duitsland, Letland, Nederland.
Groep D (Trondheim, Noorwegen): Frankrijk, Noorwegen, Portugal, Bosnië en Herzegovina.
Groep E (Malmö, Zweden): Denemarken, Hongarije, IJsland, Rusland.
Groep F Göteborg, Zweden): Zweden, Slovenië, Zwitserland, Polen.

Wedstrijdschema Nederland EK:
9 januari: Duitsland – Nederland
11 januari: Letland – Nederland
13 januari: Nederland – Spanje