Zevende plaats voor Dames U18 na winst op Spanje

De Dames U18 hebben hun laatste wedstrijd op het WK in Polen gewonnen. In de strijd om de zevende plek op het eindtoernooi werd Spanje met 26-33 (14-14) ruim verslagen. Hiermee sluit Oranje U18 het toernooi winnend af.

Oranje komt al snel op een 0-2 voorsprong, mede door een penaltysave van keepster Danique Trooster. Spanje komt op gelijke hoogte (2-2) en na acht minuten spelen heeft Oranje een magere voorsprong. Via 4-5 voor zet Spanje de schouders eronder en pakt de voorsprong (8-5). Ricardo Clarijs beroept zich op een time-out en dit heeft effect. Oranje komt terug tot 8-7. Zo blijft het gelijk opgaan in de eerste helft en staat er bij rust een gelijke stand op het scorebord (14-14).

Oranje begint de tweede helft in ondertal maar dit heeft een positief effect op de score. Nikita van der Vliet scoort, zoals ze vaker deed dit toernooi, een mooi doelpunt in ondertal. De eerste voorsprong van twee doelpunten wordt binnen geschoten door Eva van Diepen (16-18). Oranje heeft de smaak te pakken en loopt via Nyala Krullaars, Nikita van der Vliet en Britt van der Baan uit naar 16-21.

Alles lijkt te werken bij de Nederandse ploeg. De aanval loopt goed, de dekking met een sterk middenblok staat als een huis en keepster Lieke van der Linden houdt de ballen eruit. Zoë Sprengers zet bij 18-24 het verschil op zes doepunten. Nederland speelt goed en zelfs in ondertal (vier veldspeelsters) blijven ze scoren. Oranje verslaat Spanje met 26-33 en pakt de zevende plek op het WK.

Uitblinkster van de wedstrijd was Kirsten Theron die voornamelijk in de dekking een hele belangrijke rol heeft gespeeld bij Oranje dit toernooi: “Na wat tegenslagen hebben we vandaag echt als team een goede wedstrijd gespeeld. We hebben een mooie prestatie neergezet en het toernooi goed afgesloten!”

Scores Nederland:
Nikita van der Vliet 12, Nyala Krullaars 7, Eva van Diepen 4, Zoë Sprengers 3, Britt van der Baan 2, Sarah Dekker 2, Zola Amsen 1, Zion Krullaars 1, Jessica Hilbrands 1.

Topscoorster van de wedstrijd, Nikita van der Vliet, Gaat met 64 doelpunten in negen wedstrijden aan kop op de topscoorderslijst van het WK. Alleen de Koreaanse Bitna Woo kan (met 52 doelpunten uit acht wedstrijden) Nikita nog van de troon stoten. Korea neemt het om 15.30 uur op tegen Zweden. Uit deze wedstrijd zal blijken of Nikita topscoorster van het toernooi zal worden.