Zwaar bevochten overwinning Nederlands Damesteam op Hongarije

Zwaar bevochten overwinning Nederlands Damesteam op Hongarije

Het Nederlands Damesteam heeft tegen Hongarije een zwaar bevochten overwinning behaald. De 18-19 winst betekende de derde zege in evenveel wedstrijden in de EK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen kan zich komende zondag in Eindhoven tegen dezelfde tegenstander definitief plaatsen voor het EK in Frankrijk.

Voor het eerst sinds het succesvolle WK in Duitsland kwam het Nederlands Damesteam weer bij elkaar voor een trainingsstage en twee belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden tegen Hongarije. In de selectie ontbraken Estavana Polman, Jessy Kramer, Charris Rozemalen en Kristy Zimmerman vanwege blessures.

Hongarije is voor het Nederlands Damesteam historisch gezien een lastige tegenstander. Tegen geen enkel ander land presteerde Oranje door de jaren heen zo slecht. Sinds de eerste onderlinge ontmoeting in 1970 in het Poolse Siemianowice Śląskie speelden beide landen 43 keer tegen elkaar en slechts vier keer won Nederland. De laatste zege tot vandaag was tijdens het EK 2010 in het Noorse Lillehammer: 27-19.

Nederland speelde een matige eerste helft. Debbie Bont opende weliswaar de score vanuit de hoek, maar vervolgens scoorde Hongarije vier keer op rij: 4-1. Een sterke periode van het Nederlands Damesteam werd beloond met treffers van Martine Smeets, Debbie Bont, Nycke Groot en Yvette Broch: 4-5. Tot twee minuten voor het rustsignaal was het verschil nooit meer dan één doelpunt.

Hongarije kwam in de slotfase op 11-9 na geslaagde doelpogingen van Anikó Kovacsics en Szidónia Puhalák. In de laatste seconde zorgde Lois Abbingh voor de aansluitingstreffer door een strafworp te benutten.

Direct na de hervatting kwam Oranje op gelijke hoogte. Het Nederlands Damesteam kon echter niet het initiatief overnemen. Hongarije had steeds een positieve marge en liep ondanks trefzekere acties van vooral Debbie Bont en Yvette Broch achter de feiten aan.

Vier minuten voor het einde scoorde topschutter Lois Abbingh pas haar eerste velddoelpunt. Dit betekende de eerste voorsprong van Nederland na bijna veertig minuten. Omdat keepster Tess Wester het laatste Hongaarse schot van Anna Kovács onschadelijk maakte, bleek de treffer van Lois Abbingh het winnende doelpunt. Debbie Bont en Yvette Broch scoorden beiden zes keer.

Op zondag 25 maart komen de Oranjedames voor het eerst sinds het succesvolle WK in actie op Nederlandse bodem. Om 16.00 uur klinkt het beginsignaal in een tot de nok toe gevuld Indoor Sportcentrum Eindhoven. Een recordaantal toeschouwers zullen de Oranjedames aanmoedigen tegen de Hongaren. Binnen een dag waren alle 6000 toegangskaarten uitverkocht. De NOS zal deze wedstrijd live uitzenden op NPO1 en op hun website en app.

Voor de wedstrijd nam het Hongaarse publiek op indrukwekkende wijze afscheid van Anita Görbicz. De opbouwspeelster kwam tijdens het WK eind vorig jaar voor het laatst in actie voor haar land. Görbicz debuteerde voor Hongarije op een titeltoernooi al bij het WK 2002 in Denemarken. De sterspeelster won vier medailles (zilver WK 2003, brons EK 2004, brons WK 2005, brons EK 2012) en werd maar liefst vier keer gekozen in het WK All Star Team (2003, 2005, 2007 en 2013).

 Hongarije-Nederland 18-19 (11-10).

Hongarije: Blanka Biró, Éva Kiss; Nadine Schatzl (1), Anikó Kovacsics (2), Anett Kisfaludy (1), Alexa Szederke Sirián, Bernadett Bódi (3), Dóra Hornyák (4), Anna Kovács (2), Noémi Háfra, Szidónia Puhalák (2), Viktória Lukács (1), Laura Szabó, Szabina Karnik, Zsuzsanna Tomori (2), Gabriella Tóth.
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Angela Steenbakkers, Laura van der Heijden (1), Debbie Bont (6), Lois Abbingh (3), Sanne van Olphen, Danick Snelder (1), Lynn Knippenborg, Inger Smits, Yvette Broch (6), Delaila Amega, Nycke Groot (1), Kelly Dulfer, Martine Smeets (1), Angela Malestein.
Scheidsrechters: Radojko Brkic/Andrei Jusufhodzic (Oostenrijk).
Strafminuten: 4’ – 6’ (Bódi  2’, Tomori 2’ – Abbingh 2’, Snelder 4’).

Strafworpen: 2/1 – 2/2.

Uitslagen speelronde 3:
Kosovo-Wit-Rusland 22-31 (8-16)
Hongarije-Nederland 18-19 (11-10)

Stand EK-kwalificatiegroep 7:
1. Nederland 3-6 (92-51)
2. Hongarije 3-4 (80-49)

3. Wit-Rusland 3-2 (70-80)
4. Kosovo 3-0 (46-108)

Programma 25 maart 2018:
15.00 uur, Minsk: Wit-Rusland-Kosovo
16.00 uur, Eindhoven: Nederland-Hongarije

Het Nederlands Damesteam is voor de kwalificatie van het EK 2018 in Frankrijk ingedeeld in een poule met Hongarije, Wit-Rusland en Kosovo. De twee beste landen in de poule plaatsen zich voor het eindtoernooi, dat plaatsvindt van 30 november tot en met 16 december 2018. De overall beste nummer drie mag ook naar Frankrijk afreizen. De speelsteden zijn Nancy, Nantes, Montbéliard, Brest en Parijs.